Oppskrifter

Oppskrift: Hjemmelaget iskrem og pikekyss

Jeg starter bloggåret med å dele oppskriften på hjemmelaget iskrem, siden det er flere som har spurt meg om dette. Kanskje har du pepperkakerester fra jula stående? Da er det i så fall ingen tvil om hva slags is du bør lage: pepperkakeisen ble en stoooor hit blant både store og små her på nyttårsaften!

 

 

Den beste isen får du om du har en ismaskin, men det går helt fint å lage den uten maskin også. Spesielt med et lite triks jeg har til deg, er risken for krystalliseringen mindre – også uten maskin.

 

 

4 dl kremfløte
4 dl helmelk (gjerne med ulv på!)
1 stk vaniljestang (eller 1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker)
100 gr sukker
80 gr dextrose (druesukker)
6 stk eggeplommer
3 plater gelatin

Evt:
Annen smakstilsetting

MERK: Dextrose og gelatin kan sløyfes, men den gjør at du unngår krystallisering i iskremen. Gelatinen gjør også at iskremen ikke smelter så fort.

 

 

 

Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stenger i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten. Gi blandingen et forsiktig oppkok, trekk kasserollen til side og la det stå å trekke under lokk i ca 20 minutter.

 

 

Imens så pisker du eggedosis av egg og sukker (det skal altså bli litt «seigt» og luftig).

Legg så platene med gelatin i vann (der skal de ligge i ca 5 minutter).

 

 

Hell melkeblandingen over i eggedosisen i en tynn stråle, samtidig som du rører kontinuerlig. Dersom du bruker elektrisk visp, så kjør da laveste hastighet. La det være igjen en liten klunk med fløte.

Klem vannet ut av gelatinplatene. Legg dem i et glass, tilsett 2 ts kokende vann og rør godt til alt er oppløst. Bland dette med siste rest av melkeblandingen, og hell i en tynn stråle over i eggedosisen mens du rører.

 

 

Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til 80 grader under stadig omrøring, til blandingen såvidt begynner å tykne. Det er viktig at blandingen ikke blir for varm, da korner den seg. Bruk gjerne steketermometer!

 

 

Sil blandingen og la den først avkjøle i romtemperatur (eller ved et åpent vindu). Sett den så i kjøleskapet til den er helt kald, gjerne til dagen etter.

 

Når blandingen er helt kald kan du velge å tilsette smak på isen, og her er det bare fantasien som setter grenser. Vi hadde så mye fløterester etter jul at vi har laget både plain vaniljeis, pepperkakeis, Butter-pecan og Noah Pecan Mud Cake (øl).

 

Pepperkakeis:  Legg 150 gr pepperkaker i en brødpose, og knus dem med et kjevle eller lignende.

 

 

Med smaksaroma: Tilsett noen teskjeer med ønsket smak.

 

Med Noah Pecan Mud Cake: Tilsett 2,5 dl øl

 

 

Med cookie dough: Trill cookie-deig til små kuler og rør inn når isen begynner å stivne/etter den har vært i iskremmaskinen, sammen med finhakket sjokolade.

 

Uten iskremmaskin: Hell blandingen i en egnet bolle/isboks med lokk, og sett den i fryseren. Rør rundt i blandingen ca 1 gang pr halvtime til isen stivner.

 

I iskremmaskin: Kjør fløteblandingen i iskremmaskinen til den har en kremete og fin konsistens. I Kenwood´en kjøres den i 30-45 minutter. Dersom du ikke er fornøyd med konsistensen etter 45 minutter, så setter du den i fryseren til den blir stivere.

 

Bruker du øl eller annen alkohol i isen, så må den stå i fryseren noen timer – selv om du bruker iskremmaskin.

 

 

Du kan selvsagt fryse ned isen uansett, men husk da å la den mykne opp litt før du serverer den. Hjemmelaget vaniljeis bør ikke lagres i fryseboksen i mer enn 3 uker, så nyt den med god samvittighet!

 

 

Så er du kanskje glad for å ha brukt pepperkakerestene til noe fornuftig, men sitter samtidig igjen med 6 (eller flere) eggehviter. What to do…

 

 

Jeg bestemte meg for å bruke eggehvitene til å lage marengs, og endte opp med en diger kakeboks med pikekyss i alle regnbuens farger og smaker. Disse kan jo også knuses og drysses over iskremen ved servering.

 

 

Du trenger:
200 gram romtemperert eggehvite
200 gram sukker
200 gram siktet melis
Noen dråper sitron
Evt smakstilsetting
Evt farge

De på bildet over her har smak av kokos (hvit), banan (gul), eple (grønn), jordbær (rosa) og butterpecan (lilla), og jeg har også laget mocca og lakris.

 

 

Slik gjør du det:

Visp eggehvite og sitron til det blir hvitt og stivner.

 

 

Tilsett så sukker, 1 ss av gangen, mens det vispes. Visp til marengsen er skinnende hvit, og tilsett siktet melis og visp godt inn. Stopp flere ganger og bruk slikkepott for å få marengs/melis ned fra sidene i miksebollen.

 

 

Når den er ferdig skal den se sånn ut: skinnende blank, seig og god!

 

 

Del så marengsen i forskjellige boller om du ønsker forskjellige smaker/farger. Smaksaroma og farge blandes godt inn i marengsen med en slikkepott.

 

Er du en like stor lakriselsker som meg???
Da kan du blande 2 ts lakrispulver og 2 ts lakrissirup inn i marengsen. Neste gang vil jeg også driste meg til å tilsette 1 ts med salmiakkpulver.

 

 

 

Bruk en kakesprøyte til å sprøyte marengsen på stekebrett med bakepapir (denne oppskriften blir på 2-3 brett). De skal stekes på 100 grader varmluft.

 

 

La marengsen avkjøles i ovnen natten over (ikke lukk opp døren), for et ekstra perfekt resultat. De kan også nytes umiddelbart, om du ikke har tålmodighet til å vente. Oppbevar dem i en lufttett boks.

 

Her begynner det å bli skrint i den store kakeboksen nå, etter at Ølbrygger´n og Ølbryggerfruebror har kost seg i nyttårshelgen.

 

 

Og godt er det, for jaggu er det nok av andre søte og mettende rester etter jula her!

 

 

Kommer snart på bloggen: Referat fra en annerledes julefeiring

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

 

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments