Oppskrift: Hvitløksbaguetter med Bayer
Hjemmebakt gjærbakst er bare helt fortryllende!
Når baksten i tillegg er fyllt med deilig hvitløksmør, da….
Disse hvitløksbaguettene er bare to die for, og er like gode som tilbehør til supper, salater og grillmat – som å momses som de er! De er forøvrig en smart måte å få mannfolk til å anse suppe som et fullverdig måltid, take my word for it!
Jeg husker ikke hvor jeg fant den opprinnelige oppskriften, men jeg har lagd min egen vri på den ved å bruke Bayer. Du kan fint bruke kun vann, selvfølgelig, men Bayeren gir en ekstra god piff. Du kan likevel fint servere de til både ikke-øldrikkende gjester og barn, for de smaker selvsagt ikke øl.
Til 4 stk baguetter:
2 dl Bayer
2 dl vann
1 ss honning
2 ss olje
25 gr gjær
1 ts salt
100 gr speltmel
100 gr durumhvete + litt til utbaking
300 gr siktet hvetemel
Hvitløkssmør:
100 gr romtemperert smør
0.5 ts salt
1-2 ts hvitløkspulver
1 ts dill
Maldonsalt
Bland alt det tørre i en bakebolle.
Tilsett Bayer, vann, honning og olje. Dersom du bruker fersk gjær og/eller skal elte manuelt, lønner det seg å varme opp væsken til ca 37 grader. Bruker du derimot kjøkkenmaskin, så kan du fint bruke kald væske (deigen varmes uansett opp under eltingen).
Elt deigen på middels hastighet i ca 15 minutter. Tilsett evt litt mer hvetemel etterhvert om deigen er for bløt, men vær forsiktig med å tilsette for mye. Deig laget med speltmel må være mer klisset enn deig bakt med vanlig hvetemel, fordi spelt tar opp væsken senere enn hvete.
TIPS: Hvis du bruker kjøkkenmaskin, så lønner det seg å ha væsken i bollen før du tilsetter det tørre. På den måten unngår du at melet blir liggende i bunnen under eltingen.
Dekk bollen med plastfolie, og sett deigen til heving i 60-90 minutter på et lunt sted.
Mens deigen hever, kan du lage hvitløksmøret. Her er det bare å blande sammen smøret med hvitløkspulver, salt og dill.
(TIPS: En enklere variant av hvitløksbaguetter er å kjøpe halvstekte baguetter. Del de i to på langs, smør et rikt lag med hvitløksmør på hver halvdel og stek de gylne. MOMS!)
Legg et bakeark på benken, og dryss over et godt lag med durumhvete.
Hell deigen over melet, og rull den rundt slik at alle sidene blir dekket med mel.
Del så deigen i fire like deler. Hver del ruller du ut til en pølse på et bakepapirkledd stekebrett, og trykker de flate.
Smør så hvitløksmøret på baguettene (la det være igjen litt smør i bollen).
Nå skal baguettene tvinnes. Start på midten av hver baguett og tvinn flere ganger rundt mot endene. Slik:
Dekk baguettene med et rent kjøkkenhåndkle, og la de etterheve i 30 minutter.
Smør resten av hvitløksmøret over baguettene, og strø over maldonsalt.
Stekes på 220 grader i ca 20 minutter.
Mens baguette steker har du tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.
Når de er gylne og har en hul lyd når du kakker på dem, så er de ferdige. Avjøl på rist – eller moms dem mens de er rykende ferske!
Baguettene smaker best helt ferske, men blir som nystekte igjen om du varmer dem litt i ovnen før servering. De kan også fryses (smart å ha på lur i fryseren, ass!)
Kommer snart på bloggen:
Oppskrift på diverse knekkebrød – jeg lover!
— — — — — — — — — — — — — — — —
Følg Ølbryggerfrue på Facebook
Følg Ølbryggerfrue på Instagram