Oppskrift: Ostekake med Hapå, stout og ølganache
Deilig, kremete ostekake med salt kjeksbunn, og smak av Hapå og stout. Med en forførende ølganache på toppen, er dette en sikker vinner på kakebordet!
Forrige uke delte jeg oppskriften på pumpkin cupcakes med ostekrem. En annen oppskrift mange lesere har etterlyst er fruens ostekake med Hapå og stout, så da må jeg selvfølgelig dele den også.
Denne kaken ble til fra en idé jeg hadde om at Hapå og stout måtte bli en knakandes god kombinasjon, og det hadde jeg jaggu meg rett i! Kaken er så god at den var Ølbrygger´ns kakevalg på bursdan.
Det lønner seg å lage denne dagen før den skal serveres. Spesielt ganachen bør stå natten over i kjøleskap før den piskes stiv, men du kan selvfølgelig servere kaken uten ganache også (men da går du glipp av en ren nytelse!).
Ostekaken er veeeeeldig mektig, men den kan fint fryses til en senere anledning. Jeg har prøvd å fryse den når den allerede var pyntet med ølganache også, og det fungerte aldeles utmerket!
Jeg bruker Ølbrygger´ns eget hjemmebrygg til denne kaken. Og nei, ikke vurder å droppe ølen fordi du selv ikke liker øl. Som kjent så kan ikke jeg fordra øl, verken lukt eller smak, men i denne kaken gir den det lille ekstra som til med ikke-øldrikkende fruer (og herrer) ikke kan motstå!
Til bunnen:
150 gr Bixit
50 gr Ritz
130 gr smør
Springform (23 cm)
Til ostefyllet:
300 gr kremost naturell
2,5 dl fløte
0.5 dl sukker
150 gr Hapå (ca 5 ss)
4 plater gelatin
1-2 ss kokende vann
0.5 dl stout
Til ølganachen:
100 gr lys eller mørk kokesjokolade
1 ss smør
2.5 dl fløte
2 ss stout
Kokesjokoladen kan byttes ut med kindersjokolade. Smaker helt fantastisk det også, og da kan den også serveres til nøtteallergikere!
Knus kjeksen.
Smelt smøret og bland det med kjeksen.
Dekk bunnen i en 23 cm springform med bakepapir, og fordel kjeksen i formen. Du kan enten sette den kaldt med én gang, eller velge å steke bunnen på 175 grader i 10-15 minutter før du avkjøler. Jeg har prøvd begge metodene, og foretrekker å steke den.
Mens bunnen avkjøler seg, går du i gang med ostefyllet.
Legg gelatinen i bløt i 5 minutter, og rør så ut i 1-2 ss kokende vann slik at platene blir helt oppløst. Gelatinklumper i kaken er ikke noe særlig!
Pisk krem av fløte og sukker i en bolle.
I en annen bolle, visper du kremosten myk.
Vend osten inn i kremen.
Vend inn Hapå.
Bland den oppløste gelatinen med ølen.
Spe blandingen inn i ostekremen og vend forsiktig – men godt – inn i massen.
Hell osteblandingen over kjeksbunnen. Sett i kjøleskapet i 5-6 timer, gjerne natten over.
Kan også settes i fryseren i ca 1 time før servering.
Og så var det ganachen. Som nevnt tidligere kan du velge å droppe denne, men den er jo liksom toppen av… ostekaka.
Brekk sjokoladen i biter, og legg i en bolle sammen med smøret og stouten.
Varm opp fløten i en kjele til kokepunktet.
Hell den varme fløten over sjokoladen og smøret i 2-3 omganger. Håndvisp det godt sammen til sjokoladen smelter.
Sett kaldt natten over.
Før du selv tar kvelden, må du huske å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.
Dagen etter visper du opp kremen med elektrisk visp. Bruk en kakesprøyte til å pynte ostekaken med ganachen.
Skulle ikke ganachen bli stiv når du visper den, kan du også servere den i flytende form. Bare hell den over kaken – den smaker akkurat like godt.
Ostekaken kan fryses, også etter at den er pyntet med ganachen.
Kommer snart: Speltknekkebrød med ost og Munkholm
— — — — — — — — — — — — — — — —
Følg Ølbryggerfrue på Facebook
Følg Ølbryggerfrue på Instagram
[…] Ølganachen kan også brukes som glassur og kakepynt – hele året! Den gjør seg spesielt godt på Ostekaken med Hapå og stout (oppskrift her). […]
[…] Kommer snart på bloggen: Ølbryggerfruens ostekake med Hapå, stout og ølganache […]