Oppskrift: Ølkjeks med sjokolade & bacon
Forrig helg fikk jeg lyst til å prøve en snodig kombinasjon, som viste seg å være helt ûberfantastisk! Jeg var redd for at baconet skulle bli for fremtredende, men det viste seg kun å gi et herlig innslag av salt i det søte. Jeg kan garantere at både ølentusiaster og ikke-øldrikkende fruer og herremenn vil elske disse!
Idéen fikk jeg fra denne boka:
Men jeg valgte å gjøre litt om på blandingsforholdene, og laget også en alternativ versjon med pistasjnøtter og hvit sjokolade. Så her har du to valgmuligheter med samme oppskrift, eller enda flere om du er en kreativ sjel.
Ølen jeg (les: Ølbrygger´n) valgte å bruke var gubbens egen «Svartedauden» – en imperial stout på 17,7% med mye sødme.
Alle de gangene Ølbrygger´n har sagt: «Lukt på denne, den lukter ikke øl i det hele tatt», har gjort meg noe skeptisk til å sette nesa mi borti øl. For joda:
På samme måten kunne han ha spart seg enhver: «Denne smaker ikke øl i det hele tatt», fordi:
..uansett!!!
MEN: Svartedauden den lukta faktisk ikke i øl.
Den lukta bare deilig sjokolade, noe som gjorde at jeg faktisk bestemte meg for å ta en liten slurk.
DET skulle jeg ikke gjort….
Men i baksten var den heeeeelt:
180 gr brunt sukker
150 gr hvitt sukker
250 gr smør
2 egg
1 ss vaniljesukker eller noen dråper vaniljeessens
1 dl mørkt øl (jeg brukte altså en imperial stout)
ca 500 gr hvetemel
2 ts bakepulver
120 -200 gr sjokolade (jeg brukte mørk, men lys fungerer om du liker det bedre)
8-10 skiver med bacon (jeg brukte litt tykkere skiver)
Evt:
150-200 gr hvit sjokolade
1,5 dl pistasjnøtter (jeg brukte usaltet, men vil velge salte neste gang)
Hos meg blir denne oppskriften til 24-30 kjeks.
Slå på stekeovnen, 180 grader.
Grovhakk sjokoladen (og evt pistasjnøttene).
- Hakk opp baconet og sprøstek det i pannen. Legg det så over på kjøkkenpapir så fettet får rent av.
Mmmmmmmm…
Skjær romtemperert smør i biter og bland det med sukkeret. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller en håndmikser. Tilsett så ett egg om gangen og rør inn.
(Velger du å bruke vaniljeessens i stedet for vaniljesukker, så tilsetter du dette sammen med eggene.)
Sikt inn hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Dette for å unngå klumper i deigen.
Kna godt sammen til en fast deig. Siden jeg tar bilder underveis velger jeg å bruke éngangshansker. Dette er både hygienisk og gir mindre kliss.
Tilsett halvparten av ølen og kna det inn i deigen, før du knar inn siste rest med øl. Deretter blander du inn halvparten av sjokoladen og baconet eller sjokoladen og nøttene.
Sett gjerne bollen i kjøleskapet noen minutter før du forsetter, så deigen blir fastere å jobbe med.
Strø hvetemel på bakebordet, og form deigen til en pølse. Det er opp til deg hvor store du vil lage dem, men husk at de vil både heve og flyte litt ut under stekingen. Skjær så pølsen i skiver med ca 1 cm tykkelse.
Legg bitene over på stekebrett, og fordel resten av sjokoladen og baconet/nøttene som topping.
Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter.
Mens kjeksene steker, så har du god tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.
Avkjøl på rist:
… og moms i vei!
Tips: Kjeksene vil holde seg lenge i en luftett kakeboks, så lag gjerne dobbel oppskrift.
Kommer snart på bloggen:
Ølbryggerfruens ostekake med Hapå, stout og ølganache
Staut Browniefudge m/salt ølkaramellsaus
Ølbryggerfruens ølsaus
Og jada, det kommer også innlegg som ikke er matrelatert.
— — — — — — — — — — — — — — — —
Følg Ølbryggerfrue på Facebook
Følg Ølbryggerfrue på Instagram