Oppskrift: Ølgryte
Denne ølgryta er like god til hverdagsmiddag som til festlig lag, og har slått an i anledninger som ølsmakekvelder her i huset. Derfor føler jeg at det er min plikt som ølbryggerfrueblogger å dele oppskriften med dere.
Så enkel at selv ølbryggere kan lage den!
Så god at til og med ikke-øldrikkende fruer liker den!
La oss gå i gang!
750 gr grytekjøtt
2-3 løk
2 båter hvitløk
8-10 poteter
4-5 gulerøtter
1 buljongterning (evt kraft)
1 dl vann
2 ts brunt sukker
2 ts vineddik
1 ts revet muskatnøtt
Jevning
Salt og pepper
Basilikum
Kajennepepper
Og sist, men ikke minst: 5 dl mørkt øl
(Her er det viktig å velge en øl som ikke har høy bitterhet, f.eks. porter eller stout)
Denne oppskriften er til 4 personer. (Dvs at den holder til 2 ølbryggere, maks 3 – trust me on this).
Finn frem alt du trenger, inkludert stekepanne, kjele, en god kniv og et enda bedre humør!
Sett på egnet stemningsmusikk, gjerne Spanish Flee på repeat.
Skjær kjøttet i biter, og brun det i ei panne.
Kok ut panna og tilsett buljongterningen/kjøttkraften. Hell deretter alt over i ei gryte.
Kutt opp grønsakene og pass på fingertuppene!
Start med å steke løken.
Tilsett deretter hvitløk og gulerot, og stek til det får en gyllen farge.
Hell over i gryta med kjøttet.
Finn frem ei ny flaske med øl, for å erstatte den du allerede har drukket under matlaginga så langt.
Hell ølen oppi gryta.
Tips: Bruk gjerne et hjemmebrygg, så du kan skryte av at nettopp ditt øl er nøkkelen til den gode smaken.
Vi koster på oss et bilde til, bare fordi lizm…
Deretter følger to teskjeer med brunt sukker.
Og basilikum.
Og salt og pepper.
Ei solid teskje muskatnøtt.
Og jevning (2-3 spiseskjeer).
Og gjerne en dæsj kajennepeppe også, om du føler for det.
Så setter du deg ned på en krakk, slenger beina på bordet, åpner øl nr 3 og tar livet med knusende ro i en og en halv til to timer.
Jeg bare nevner det, karer, at en kokeplate har pussig nok flere enn to temperaturmuligheter. Det kan være smart å sette den på et av hakkene mellom «AV» og «FULL FUTT».
Mens gryta putrer på plata, så har du litt tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.
Løft gjerne på lokket (altså på gryta – ikke frua) og rør om med jevne mellomrom.
Med mindre du foretrekker fastbrent grytestuing da, for da lar du den i så fall klare seg sjøl en time eller to ekstra uten unødig oppmerksomhet fra kokken.
Smak til med mer krydder etter smak og behov. Selv liker jeg å tilsette ei teskje med tyting (a.k.a. tyttebær) mot slutten, for ekstra sødme. (OBS: Ikke bruk hele boksen med tyting, med mindre du skal servere gryta til en gjeng ølbryggere som har smakt seg gjennom halve ølbryggerlageret sitt. Les mer om hvorfor i ølbryggergane-innlegget mitt).
Tilslutt: Server med tyting, flattbrød og ei god øl:
- og ikke minst: med overbevisning og sjølskryt.
Et ekstra tips fra Ølbryggerfrua er å koke gryta dagen før. Som lapskaus og får-i-kål smaker denne om mulig ENDA bedre både dagen etter og dagen derpå.
— — — — — — — — — — — — — — — —
Følg Ølbryggerfrue på Facebook
Følg Ølbryggerfrue på Instagram
[…] Selv om jeg ikke liker smaken av øl som drikke, så har jeg virkelig fått sansen for å bruke det som ingrediens i matlaging. Tidligere har jeg delt oppskriften på Ølgryte – som er så enkel at selv en ølbrygger kan lage den. […]